söndag 9 november 2008

Världens bästa artist någonsin & 2 nya konserter


Throw Me The Statue (support: Emerald Park). KB, Malmö 7/11/08
Hello Saferide (support: Peter van Poehl). KN, Malmö 8/11/08

På årets MTV European Music Awards delades ett specialpris ut till Best Act Ever, d.v.s. världens bästa artist genom tiderna. Vem vann tror ni? Beatles? Stones? Dylan? Marley? Rent av The Clash?

Icke så, ingen av dessa var ens nominerad. De nominerade var i stället Britney Spears, Christina Aguilera, Green Day, Rick Astley (!), Tokio Hotel och U2.

Vinnare blev självklart One Hit Wonderboy från 80-talet, Rick Astley. Världens bästa artist genom tiderna. Läs mer här. Det är alltså inte ironi, det bör nog påtalas.

Nu i stället om något bra. Jag var på konserter både fredag och lördag denna helgen. På fredagen var det en billig (60 kr) indiespelning på KB. Både förband och huvudband var oerhört bra.


Förbandet är baserat i Malmö, men har småländska rötter. Emerald Park heter de och det var min första kontakt med dem. De var otroligt bra, spontant det bästa förband jag hört på två år (jag tänker på Consequences i okt-06, som var i samma klass). Sju personer i bandet - klaviatur, bas, trummor, violin och så tre gitarrer, varav två akustiska. Sången fördelades på fyra olika sångare/sångerskor, ofta avlösta i samma låt. Och ibland använde de megafon för att göra något bra ännu bättre. Men viktigast av allt var att nästan varje låt var glimrande pop.


Huvudbandet var kvartetten Throw Me The Statue från Seattle. Även de var alldeles lysande. Jag har hört deras album Moonbeams några gånger och gillar det, men live var det mycket tätare och mer intensivt. I vissa låtar kan man ana mörkare sidor som för tankarna till t.ex. Interpol, men i andra är det mer uppsluppet. Sångaren växlar mellan gitarr och slagverk. Jag pratade en stund mer honom efteråt och han var både väldigt trevlig och mycket nöjd med mottagandet. Vad han då inte visste var att det efter deras spelning var vanlig fredagsklubb och många av de som kom nog inte var där för bandet. Sjukt, egentligen, för inträdet var detsamma före, under och efter spelningen. Hur kan man betala 60 kr för att inte se två jättebra band. I vilket fall var Throw Me The Statue så pass bra att de vann över publiken och till slut fick de både göra extranummer och fick rejäla ovationer. Här är tre länkar till finfin popmusik som spelades på KB i fredags:

Ship
Yucatan Gold
About To Walk

Igår såg jag Hello Saferide, också det på KB. Bra det också, men mer väntat kanske. Förband var Peter van Poehl, en svensk kille med akustisk gitarr och munspel och med en lugg så lång att det var svårt att veta vad som var fram och bak på honom. Dessutom med en röst i mellansnacket som gjorde honom svår att skilja från komikern Johan Glans. Lite anonyma låtar kanske (fast The Story of the Impossible låter riktigt bra på hans myspace), men bra gitarrspel och fint Neil Young-munspelande i avslutningslåten. "Allmänt välljud" sa Emma och det tycker jag var ganska mitt i prick.Hello Saferide spelade i princip hela nya skivan + en handfull låtar från tidigare skivor. Bra intensitet och i princip fullsatt på KB. Annika höll som vanligt hög klass på mellansnacket med korta och koncisa träffsäkerheter och med både Andreas Mattsson och Firefox AK (Andrea Kellerman) på gitarr och back-up-sång var ännu en bra popkväll i hamn.

Arjeplog
2006

3 kommentarer:

Tobias Borelius sa...

Tack för dina värmande ord! Det betyder jättemycket för oss att höra. Gillade också "Throw me the statue"
Mvh
Tobias (sångare Emerald Park)

Tobias Borelius sa...

Anledningen till att jag finns reggad här på blogger är att jag är med på en blogg som heter 50-listan. Vi har under två års tid räknat ner från 50 på de bästa skivorna vi har/har hört.
www.50listan.blogspot.com

Ola sa...

Det var så lite så, ni var värda det.

Trevligt med 50-listan, ska läsa noggrannare när jag får tid. Såg att du gillar Triffids i alla fall. Det blir ytterligare plus :)