Kvällsspan med öl från hotellterrassen i Nessebar - och ja, det är bara fåglar i kikarna. Här hade vi just sett medelhavslira. De tre fågelbilderna längre ner har jag själv tagit, övriga är lånade av THD - tusen tack!
Följande har hänt: jag har varit en vecka i Bulgarien. Det var trevligt. Datortillgången eller i alla fall mina försök att ha tillgång till dator var noll så därför blev det inget bloggande medan jag var där. I alla fall, en normaldag såg ut så här:
07.30 - Frukost, 08.00 - körde till Raptors Watchpoint utanför Burgas, varifrån man kollar på sträckande rovfåglar, storkar, pelikaner med mera. Stannade till sträcket var dåligt, vilket kunde vara allt mellan 12 och 16. Skådade sedan på andra ställen fram till ungefär 18-19. Kvällar med mat, öl, sprit etc. Sällan sena nätter.
Två dagar regnade det på morgnarna och förutsättningarna för rovfåglar var sämre. Då åkte vi i stället till dels en vindpinad udde, Cape Emine, och dels upp i ”bergen”, vilka inte är särskilt höga men trots det känns som berg, även om de huvudsakligen är lövskogsbeklädda.
Hur var det då med alla myter och fördomar som jag skrev om i pepp-inlägget innan avfärd? Jo, att blondera sig är fortfarande populärt, likaså att färga håret i andra extrema färger som inte alls matchar kläder och stil. Träningsoverall är märkligt populärt även i vardagen. Ölen kostar inte mycket mer än 5 kr, kanske 7-8 kr på en vanlig restaurang. I affären finns dock tvåliters för 12-13 kr. Zagorka är god, Kamenitza trist och sen var det någon annan som också var bra.
Inhemsk sprit var också billigt, mellan 30-50 kr för en flaska. Vi hade en liten buffé på hotellrummen som bestod av en illgrön mintlikör (god), två inhemska whiskys (nja…), en brandy vid namn Slantschew Bryag (= Sunny Beach) som var relativt vidrig och så en Slibovitz (plommonbrännvin) som inte alls var dum. En ouzo, som dock är grekisk hade vi också.
Maten var ganska ointressant, den inhemska grytan Kawarma är dock trevlig när man inte är vrålhungrig. Men inte en enda måltid minns jag på något påtagligt sätt, vare sig på plus- eller minuskontot. Kultur hann vi inte med (förutom en promenad i världsarvet Gamla Nessebar), så någon dockteater (som Bulgarien alltså har en lång tradition av) kan jag inte recensera här.
Annat som var påtagligt i Bulgarien var att reklam för nästan vad som helst förgylls med en halvnaken eller på annat sätt lättklädd dam - sen om hon ska sälja sprit, vapen eller kaffe spelar mindre roll. Feminismen har definitivt en del att göra i gamla östblocket. Det finns en del andra förbättringsområden också, t.ex. trafiken – inte så mycket hur de kör men vägar och skyltning är riktigt usla. Jakt på flyttfåglar utan några som helst hänsyn, till varken fåglarna eller icke-jagande människor som rör sig i terrängen, är en annan baksida av ett i andra avseenden ganska trevligt land.
Vandrande ängstrollslända - next year in Sweden (finns två fynd av denna i Sverige sedan tidigare). Se och lär!
Fågelskådningen gick också bra. Trots avsaknad av tidig morgonskådning såg vi 194 arter, vilket är ett högt antal (Skånes ornitologiska förening har haft som mest 180 arter på sina resor till området och en dansk som brukar återkomma varje år hade aldrig haft mer än 192). Men artantal i all ära, det som lockar mest vid Svarta havet är rovfågelsträcket, som troligtvis är det finaste i Europa. Arten som dominerar är mindre skrikörn. Tyvärr fick vi inte in någon riktig toppdag av denna, men 1200 ex på två timmar vid ett tillfälle var mäktigt (dagsantal på 7000 förekommer årligen). Andra fina dagsantal var 2200 pelikaner, 700 svarta storkar och 400 balkanhökar. Sistnämnda art hade jag innan resan sett endast en gång – 4 ex i Israel 1994. Bland andra arter vi såg gladdes jag mycket åt mellanspett, som jag också bara sett en gång tidigare. Och så hann vi med att titta lite på sländor också.
Sammantaget en väldigt trevlig resa. Som vanlig turist, med sol/bad och/eller nattliv i tankarna är dock inte mitten av september någon höjdare. Vädret gjorde sällan att det kändes som stranden var något alternativ och de flesta andra svenskarna på vårt hotell såg ofta ganska desillusionerade ut. Men fågelskådare har roligare!
Efter hemkomst har jag hunnit med att gå på En afton med Prince, varit med i en popquiz på en pub i Malmö, samt varit på såväl disputations- som inflyttningsfest. Prince-kvällen var nog den bästa aftonen jag varit på hittills. I alla fall var det en väldigt hög lägstanivå, alla medverkande gjorde väldigt bra ifrån sig. Filmen som inledde var väl inte något särskilt, den handlade om tillkomsten av Purple Rain, med intervjuer med diverse bandmedlemmar och andra som var med på den tiden. Kul nostalgi, eftersom jag verkligen gillar skivan och filmens livescener (storyn är ju milt sagt banal), men inget som gav några egentliga insikter eller kunskaper. Konserten därefter var däremot hur bra som helst.
Kvällens gäster var Timbuktu, Magnus Tingsek, Svante Lodén (från Damn!), Titiyo och Pauline. Timbuktu gjorde Pop Life med svensk text, Svante lät nästan precis som Prince i sina två låtar, Tingsek körde en skitrolig version av I Wanna Be Your Lover där han speglade och vattenkammade sig och var allmänt slibbig. Men bäst av alla var Pauline, som jag inte hört mycket av sen hennes finfina Running Out Of Gaz (2003 vill jag minnas). Tyvärr, för hon är verkligen otroligt bra och borde höras både ofta och mycket, hon har både känsla och en fantastisk röst. Hon inledde med en kort och kompromisslös I Would Die 4 U och slutade med att ta Purple Rain ända till himlen. Och som sista nummer var alla med och gjorde 1999. Kvällen var fullt i klass med den underbara Dusty-tributen i december.
Den 29 oktober är det En afton med Fleetwood Mac!