måndag 15 september 2008

Semester

Förvisso bara en vecka, men en är oändligt mycket mer än noll.

Namn: Bulgarien
Folkmängd: 7,4 milj invånare
Areal: 275 200 kvadratkilometer
Självständigt: ja

Vanliga namn: Yordanka, Christo, efternamn som slutar på "ov" om man är man eller "ova" om man är dam.

Lockar den vanliga turisten: sprit och jävelskap, kanske lite sol.

Lockar den ovanliga turisten: det imponerande rovfågelsträcket vid Svarta Havskusten, kommunistisk arkitektur.

Kända bulgarer: Dimitar Berbatov, Hristo Stoichkov och gamle Skallepär Jordan Letchkov (fotbollsspelare), Veselin Topatov (schackspelare), Jules Pascin (konstnär), Georgi Parvanov (statschef), Mariana Popova (sångerska), Anna-Maria Ravnopolska-Dean (harpist), John Vincent Atanasoff (uppfinnare av den digitala elektroniska datorn) och Todor Zhivkov (gammal kommunistledare, numera död).

Om bulgarer: citat från en annan blogg - Bulgarer är kända som rätt esoteriska och mystiska personligheter med en fabläss för det dolda, rituella och invecklade. Dom är ökända som gåtmästare, men också som spåmän, kultister och magiker.

Bulgarisk popmusik: vet ej, men kan inte hjälpas att jag har lite fördomar. Men bara att handla för den intresserade. Finns även något som heter Chalga, som är en slags folkpop, som enligt wikipedia har drag av både arabisk musik, klezmer och flamenco. Bör kollas upp!

Myter och fördomar om landet: dopade tyngdlyftare, blonderade porrskådisar, att bulgur har någonting med Bulgarien att göra, att öl kostar 5 kr, att Sofia är en snygg tjej och att Svarta havet är svart.

Kultur, mat, dryck: Körsång och dockteater har långa traditioner i landet. Får se om jag kan få med de andra på något sånt! Den egna matkulturen är enligt pålitliga källor begränsad, men det finns något som heter Kwarma, vilken består av kött, mycket lök, kryddor och ibland svamp som får sjuda i en lergryta som ställs fram på bordet. Låter gott! På de stora turistorterna lär svensken annars kunna hitta köttbullar med kokt potatis och amerikanen hamburgare med bröd. De har också inhemska (hemska) whiskysorter som heter Black Dee Millennium och Atlantic som vi testat i våra whiskyprovningar. Dessa har fått 2,1 resp. 2,46 på en tiogradig skala i våra blindtest och rekommenderas verkligen inte, trots coola namn på speciellt den förstnämnda. Lokal öl finns det gott om, t.ex. Kamenitza, Burgasko, Zagorka och Boliarka. Ska testas!

Varför detta trams? Jo, för att i morgon åker jag och tre andra (That Handsome Devil, Dan The Man och Steve-O) till Bulgarien och tro det eller inte - vi ska primärt studera rovfågelsträcket vid Svartahavskusten i en veckas tid. Blogginlägg kan nog tänkas under veckan!

1 kommentar:

That Handsome Devil sa...

Va?! Är inte Sofia en snygg tjej? LOL!