fredag 12 september 2008

Celebrity spotting

Idag var The Ice Rage på Arlanda och deltog i ett möte som för den här bloggen är helt ointressant. På Arlanda ser man ofta kändisar. Men just idag hade jag inte sett en enda, trots både ankomst, avgång och även lunch på Sky City. Planet gick klockan 16 och jag satt fastspänd och redo. In i planet kommer då, som en av de sista passagerarna....Carl XVI Gustaf och sätter sig på raden längst fram! Naturligtvis gick det inte obemärkt förbi, det både pekades och viskades i raderna.

Jag är inte rojalist, jag tycker dessutom knugen verkar ganska korkad och som individ är han ganska färglös och ointressant. Men det är kul med kändisar, även om en del inte vill erkänna det. En som gärna erkänner det är min kompis Karin i Stockholm och hon och jag brukar alltid sms-a varandra när vi ser någon av någorlunda kaliber. Det blir flest från henne till mig, eftersom Stockholm är bättre än Malmö, så kungen var en snygg kontring på att hon hade sett Plura från Eldkvarn igår.

Här följer tre av mina mest minnesvärda Celebrity Spots (inte nödvändigtvis de bästa, för då måste jag tänka igenom och det orkar jag inte). Huruvida det är en "bra" kändisobs är en kombination av hur känd personen är, hur svårsedd den är (d.v.s. en Greta Garbo-typ ger mer poäng än ett premiärlejon) och naturligtvis omständigheterna.

1. Moammar Al Khadaffi

Min självklara etta. I januari 2006 jobbade jag i Khartoum, Sudan. Sista veckan var det ett afrikanskt toppmöte som gjorde att delar av staden var avstängda för trafik och alla de stora hotellen var uppbokade så jag fick flytta till en lägenhet i stället. Dagen efter mötet slutade var jag på besök i flygledartornet, dit jag hade badge, och när jag kom dit sa de som jobbade att det varit en jobbig dag därför att, förutom den vanliga trafiken, hade nästan alla presidenter åkt hem. Libyens statsflygplan stod dock kvar och just som jag stod där kom en bil med mörka fönster körande på plattan och stannade vid planet. Ut kom en hög med livvakter och en knubbig man. I kikaren tittade jag på när de gick ombord och senare flög iväg. Jag hade sett Khadaffi!

2. Tommy Körberg
Nej, han är ingen ikon för mig på något sätt och jag har sett många av hans kaliber. Här är det omständigheten som gör att han kommer in på listan. Det var på Stockholm jazz 2004. Jag och mitt sällskap tog det lugnt då vi såg en mycket full människa (bakifrån), kvällens i särklass mest packade, som vinglade och var tvungen att stödja sig för att inte falla omkull. Riktigt j-a plakat, alltså! Vi kommenterade det med att det var en som nog fått lite för mycket. Och så vände han på huvudet och det var Körberg.

3. Carl Bildt (m) & Lena Hjelm-Wallén (s). Omständighet här också plus att det var en kombo. Regel #1 - kändisar umgås ofta med kändisar så ser man en ska man kolla i närheten efter fler. CB & LHW sågs tillsammans på Sergels Torg typ 1998. Varför var de tillsammans, de är väl som hund och katt? Eller? Hade de en hemlig affär? Hade jag kunnat göra ett veckotidningsscoop?

Som bubblare droppar jag Mr Pisk, sektledaren Hans Scheike, på Drottninggatan i Norrköping för ett antal år sen - såg ut som en lodis. Han är nog annars ganska tillbakadragen.

Ja, förutom Khadaffi var detta kanske inte så mycket att komma med. Men jag är inte så bra på att känna igen folk. Jag hade backstagepass på Roskilde i år och även om jag inte hängde backstage jättemycket kände jag likväl bara igen en enda artist där (Kate Nash). Hoppas få återkomma i ämnet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har också kryssat kungen. Med komplett familj dessutom, utanför Globens VIP-ingång när det var hockey-VM. Annars är mitt största kryss Olof Palme (på skolresa till Drottningholm i typ sexan/sjuan). Och så har jag sett bilen som Mandela åkte i när han var här så jag har nästan sett Mandela.
/Kajsa