torsdag 11 september 2008

11 september - en otursdag?

Dagens datum är för alltid förknippat med otäcka händelser. För 7 år sedan flög två stycken kapade flygplan in i World Trade Center och alla vet vilka konsekvenser det fick. Frågan är om den största terroristverksamheten var flygkapningarna eller de konsekvenser tusentals civila i framför allt Afghanistan (Irak hade möjligen, men bara möjligen, hänt ändå) utsatts för som en direkt hämnd för det som hände i New York. Inte helt lätt att avgöra, jag är inte något större fan av vare sig klassisk terrorism eller orättfärdig krigföring.

För 5 år sedan mördades Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh. En dam som jag faktiskt bytt några ord med på ett pendeltåg utanför Stockholm en gång. Anledningen var att jag bara någon vecka tidigare varit i kontakt med hennes syster (biolog) då jag gjorde mitt examensarbete på Stockholms universitet, vilket jag inte kunde hålla tyst om när Anna satt mitt emot mig. Hon var trevlig, vill jag minnas. Anna Lindh sköts (eh, nä, hon knivhöggs, men jag skrev verkligen "sköt" i originaltexten, vilket en läsare uppmärksammade - tack!) den 10 september 2003, men avled dagen efter. En fråga som kom upp i mitt huvud i kväll var vilken dag hon mördades. Är det attentatsdagen eller dödsdagen som räknas, någon som vet? Om frågan skulle dyka upp i TP eller på nån quiz kan det vara viktigt att ha det klargjort.

Men den kanske värsta 11 september-händelsen, utan att förringa de andra, för en proggare som jag inträffade i Chile 1973. Salvador Allende var socialist, enligt USA var han t.o.m. kommunist (han gillade Castro, men ogillade Sovjet), men han var vald i fria, demokratiska val. Statskuppen i Chile ledde till Allendes död just den 11 september, till att tusentals oppositionella dog eller fängslades och att en demokrati föll. Amerikanska företag hade stora ekonomiska intressen, framför allt ägde de mycket mark och gruvor, i Chile och de var rädda att dessa skulle förstatligas. Dessutom hade de sitt vanliga agg mot allt som är rött. Exakt vilken inblandning man hade i samband med kuppen är väl inte helt klar, men tidigare utrikesminister Colin Powell sa t.ex. för några år sedan att USA:s agerande i Chile före kuppen "inte var något att vara stolt över".

Tre händelser som verkligen framhäver detta som en skitdag. Men har det inte hänt något bra? Jo, klart det har. 1988 blev hobbypoeten Mats Wilander förste svensk att vinna US Open i tennis just den 11 september. Och exakt 20 år tidigare avlade kronprins Carl Gustaf (senare kung) sin officersexamen vid Sjökrigsskolan i Näsbypark. Och de första narkotikahundarna var klara för tjänstgöring i svenska tullen just den 11 september 1967 och det är ju underbart, för då blir det mindre knark i Sverige och hade det inte varit för det hade jag aldrig fått höra Shaun Ryder (Happy Mondays och Black Grape) ondgöra sig över hur svårt det var att få tag på knark i Sverige (han gjorde nämligen just det när jag såg Black Grape i mitten av 90-talet). Och den 11 september 1993 var en riktigt bra sträckdag för sjöfåglar längs Skånes ostkust. Jag var där, närmare bestämt i Brantevik, och en bra sjöfågeldag är svårslaget som naturupplevelse. Någon har säkert ett vackert barn som fötts på dagens datum. Så skyll inte på 11 september, den har bara haft lite otur.


Den 26 juni i år var det 100 år sedan Allende föddes. Detta är från "födelsedagsfirandet" - Un Pueblo Unido. Rysningar!

2 kommentarer:

Emma sa...

Här kommer petimetern stormandes. Anna Lindh sköts ju inte! Hon knivhöggs. Någon ordning på våldet måste det väl ändå vara?

Ola sa...

Just precis, bra. Hjärnsläpp.