torsdag 27 augusti 2009

Guardiola är ett geni

När Barcelona vunnit dubbeln (ligan + Champions league) under Frank Rijkaard 2006 gjordes misstaget att låta i princip samma lag fortsätta spela samma fotboll säsongen efter. Motståndarna lärde sig hur de skulle försvara sig och även spelarnas motivation sjönk. Resultat: 0 titlar under de följande två åren.

Inför förra säsongen ersattes Rijkaard av Pep Guardiola. I viss mån nytt spelsystem, stor känsla för detaljer, lät spelare vila så de var fräscha i slutet av säsongen. Det slutade med att Barcelona som första spanska lag någonsin vann en trippel (ligan, Champions League och spanska cupen - Copa del Rey). I euforin kunde man kanske tro att misstaget skulle upprepas - att låta samma lag fortsätta spela samma fotboll. Men så blev inte fallet.

Under sommaren såldes i stället förra säsongens bästa målskytt Eto'o och ersattes av den inte helt obekante Ibrahimovic. Transfern har kritiserats på sina håll eftersom Eto'o öst in mål under hela sin karriär. Feltolkningen har varit att många tror att Ibrahimovic ska ersätta Eto'o som toppforward rakt av. Men Guardiola är mycket smartare än så.

Så här spelade Barcelona 2008/09:

A________Eto'o_________A
B_Henry__________Messi_L
I____Iniesta___Xavi_____V
D_________Toure_______E
AL___Pique___Puyol_____S

Så här kommer Barcelona spela 2009/10:

A_____Henry___Messi____A
B________Zlatan________L
I___Iniesta____Xavi_____V
D_________Toure_______E
AL___Pique___Puyol_____S

Zlatan kommer att göra många mål, men han är inte köpt för att göra de 30 som Eto'o gjorde. I stället ska han, med sin storlek (bra huvudspel var väl det enda som saknades i Barcelona förra året) och fenomenala teknik se till att bollarna kommer fram till Henry och Messi. Ingen av dessa är egentligen kantspelare och har under tidigare säsonger legat för långt ut till vänster resp. höger mot vad de idealt borde. Nu kommer de längre in i plan och närmare målet. Det är snarast Messi som kommer att göra 30 mål i år. Henrys historia som mer central (i Arsenal) går inte heller av för hackor. Kantspelet kommer inte heller försämras för det sköts av evighetsmaskinen Alves på högerflanken och Abidal/Maxwell (låter det vara osagt vem som blir förstavalet) till vänster. Barcelonas spel bygger på att ytterbackarna hela tiden deltar i anfallen. Zlatan ersätter alltså ingen utan är en förutsättning för att kunna förändra lagets spelstil och göra världens bästa fotbollslag 2008/09 ännu bättre. Blir nog bra detta.

3 kommentarer:

That Handsome Devil sa...

Huvudet på spiken! Bra!

Anonym sa...

Det här ska nog gå hem pep Guardiola....... :-)

Åsa sa...

Bra analys....Du är bäst! / Å