söndag 24 januari 2010

The XX


The XX. Debaser, Malmö 21/1/09

Engelska The XX var tveklöst en av 2009 års stora hypar och det mesta som behöver sägas om dem har redan sagts på andra håll. Men hypen var en välförtjänt sådan, då deras debutalbum var ett av årets allra bästa. Nu var det upp till bevis huruvida de lyckats ta det sparsmakade, men innerligt påträngande soundet, som till viss del för tankarna till 80-talets postpunk men med andra benet bergfast i nutid, till scenen.

De lyckades sådär. Det lät bra, men det lät lite för mycket som på skiva för att jag skulle känna mig riktigt nöjd. Jag hade hoppats på lite mer mod och gärna lite längre versioner av låtarna. Nu blev det mest en genomspelning av albumet med några få och små ändringar i arrangemangen. Det var snyggt och stundtals andäktigt, för skivan är ju som sagt ruggigt bra, men det kunde ha varit ännu mer. Jag är inte alls besviken, men inte heller överväldigad.

Rent visuellt händer inte mycket, men ändå är det väldigt snyggt. Jag gillade verkligen basisten Oliver Sims medvetna långsamhet. Han rör sig i slow motion, pratar långsamt, spelar bas långsamt och känns som världens mest ostressade människa, förutom när han under en kort stund försökte slå ihjäl en cymbal. Naturligtvis är alla klädda i svart - The XX hade knappast funkat i någon annan färg.

Islands:

Stars:

1 kommentar:

antz sa...

fin recension. själv var jag än mer positiv till spelningen. tycker inte det var självklart på förhand att The xx skulle fungera bra live men det överträffade mina förväntningar.