söndag 13 december 2009

Nightmare Before Christmas 2009, del 1

För några veckor sedan hade jag ingen aning om att jag skulle åka till England och gå på festival den första decemberhelgen. Men som jag skrev tidigare så fick jag en förfrågan från några som jag träffade i Kalifornien i våras att följa med på den sen länge slutsålda festivalen Nightmare Before Christmas i Minehead, Somerset. De hade en biljett över. I Malmö var det grått och kallt och vinterplaner hade jag inte så många - jag följde med.

Festivalen arrangeras av All Tomorrow's Parties (ATP) och är uppbyggd utifrån ATP:s väl inarbetade koncept med att en artist valts ut till en slags värd (curator) för festivalen. På årets Nightmare var det My Bloody Valentine som var curators. De spelade naturligtvis själva också. I övrigt var det alltså band och artister som MBV valt ut. Däremot var blandningen stor, både avseende genrer och när banden haft sina storhetstider. Men det var inte helt oväntat en viss övervikt på gitarrmanglande band.

Jag flög på torsdagskvällen till Gatwick, där jag tog in på ett relativt billigt men fräscht hotell. Klockan 8 på fredagsmorgonen gick tåget från flygplatsen till Reading, där jag bytte och hoppade på ett västgående tåg från London City. Avhopp i Taunton, där jag träffade de övriga svenskarna (5 st) och sedan buss en dryg timme till vi kom ner vid Minehead, en mindre stad vid havet. Om man tror sig ha hört talas om Minehead tidigare, men inte riktigt kan komma ihåg var så kan det ev. vara från den här fantastiska sketchen (rekommenderas - tack till Tobbe för tips). Historically Taunton is a part of Minehead.


Festivalen hålls på ett ställe som heter Butlins. Det är en stor turistresort, med plats för 6000 boende gäster - boende med självhushåll ingår i festivalbiljetten. Sen finns där allehanda nöjen såsom simhall med vattenrutschbana, spelhall, bowling, biljard. Och restauranger, affärer, pubar och två fantastiska lokaler för musik som ser ut som rena drömdesignen för rockklubbar. Och dessutom en stor scen som ligger ute i huvudbyggnadens stora entréhall. Det var på dessa tre scener festivalen försiggick - dessutom fanns biograf och dansgolv också men dessa ställen var jag aldrig på.

Hela anläggningen är en sommargrej och när hösten kommer stänger Butlins. Men ATP hyr hela stället och de helger de anordnar festival öppnar allt igen och är tillgängligt för festivalbesökarna. Förutom en massa bra musik blev det således även bowling, biljard, bad och massor med mat under helgen. Man kan ha det sämre.

Här nedan följer några bilder från hur det ser ut så ni får en bild. I nästa avsnitt blir det en musikalisk resumé från helgen med både bilder och några riktigt häftiga liveklipp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant och välskrivet.

niet