Punken föddes naturligtvis inte i England 1977 även om det finns en del som fortfarande tror det. För en dryg månad sedan såg jag en av den amerikanska "antifolk"-rörelsens främsta namn, den lika genialiska som humoristiska Jeffrey Lewis tillsammans med sitt kompband The Junkyard göra en fantastisk spelning på Debaser i Malmö. En del någorlunda konventionella låtar blandades med några tonsatta cartoons (bl.a. en om kommunismens fall i Sovjetunionen och en om franska revolutionen) och en briljant cover på Beat Happenings Teenage Caveman. Men att jag skriver om denna spelning mer än en månad efter att den hände beror på att jag vill sprida vidare den fantastiska berättelsen om punkens utveckling som Mr Lewis berättade. Punken är förvisso knappast en ren New York-företeelse från början heller, men det är där man hittar flest och viktigast aktörer. Så njut av Jeffrey Lewis när han under 10 minuter, på ett fantastiskt entusiasiskt och stundtals även poetiskt sätt berättar "The Complete History of Punk on New York's Lower East Side from 1950-1975". Den berättade historien, som inledningsvis handlar om skivsamlaren Harry Smith som gjorde ett episkt arbete med att ställa samman äldre amerikansk folkmusik som i sin uppkäftighet kan tolkas som den allra första punken (vi pratar 1920/30-talen), blandas upp med inslag från följande låtar:
W & V Smith - When That Great Ship Goes Down (från The Smithsonian Anthology of American Folk)
Holy Modal Rounders - Euphoria
Lou Reed & John Cale - Waiting For The Man
The Fugs - New Amphetamine Shriek
The Fugs - Nothing
The Godz - White Cat Heat
Velvet Underground - Waiting For The Man
David Peel & The Lower East Side Band - Mother, Where Is My Father
The Stooges - 1969
David Peel & The Lower East Side Band - Lower East Side
Patti Smith - Birdland
New York Dolls - Personality Crisis
Richard Hell & The Voidoids - Blank Generation
Och så avslutas allt med "and then it all moved to England who stole all the credit and that's how it goes". Detta klipp är:
1) intressant och bildande 2) roligt 3) sjukt bra 4) ett bra uppslag till att gräva vidare i punkhistorien
Och med alla dessa egenskaper går det inte heller att tröttna på det. Kort och gott - se det!
Wildbirds and Peacedrums och deras kör var allt och lite till på Babel ikväll. Mariam Wallentin är utan tvekan en av de bästa svenska sångerskor jag hört forever and ever. Här är sista extranumret - My Heart - där kören kommer in efter några minuter. Fantastiskt helt enkelt. Videon är lite mörk men ljudet är bra.
Jag har verkligen inget att säga. Jag är inte den typen som bloggar om att jag handlade mat eller var ute och drack en öl. Jag vill skriva om all grym musik som släpps och de konserter jag ser live (har snittat ca 3 konsertbesök/vecka på sistone) men jag har inte orden. Jag finner inte heller någon anledning att säga att bloggen läggs ner utan jag hoppas att kreativiteten återvänder. Men nu är den verkligen noll. Supernoll. Inget.
Jag har dessutom fått sparken från Radar, där jag gjort ett tiotal intervjuer med olika band. Inte för att jag var dålig - det är jag mycket säker på - utan för att de la ner musikdelen. Inte heller min vän och redaktör Madeleine, som jag har mina uppdrag där att tacka för, finns kvar där. Men jag gläds åt av att det är en fantastiskt fin konserthöst framför mig och jag kommer åka till Minehead igen i december och gå på ATP: Bowlie 2 curated by Belle & Sebastian.
Vi hörs när sirapen i min hjärna avdunstat.
Kanske det bästa liveframträdandet i världshistorien. Fick jag önska en konsert att ha sett live vore det Waterboys på Glastonbury 1986!
Skriver även på www.rockfoto.nu. Gillar musik i massa olika genrer, kan inte få nog av konserter, skådar fåglar, trollsländor och växter samt är politiskt intresserad. Kallar mig själv arg rödgrön, men är inte bunden till några åsiktsmallar. Har aldrig ätit på McDonalds men har många andra lik i lasten. Kan erkänna att jag har fel.